NATURE, DISTILLED.

Den skin(d)barlige sandhed

Hvad får huden til at ældes?

Aldring i huden opstår, når huden ændres i udseende og tekstur i takt med alderen. Det kan ske via fysiske eller miljømæssige aggressorer. Det lyder måske indlysende, men det er vigtigt at forstå sandheden bag aldrende hud, så du kan behandle den effektivt, og - vigtigst af alt - minimere aldringen, hvor du kan.

Der er et par myter og misforståelser om aldersrelaterede hudproblemer. Den vi kender bedst, er at “ageing” kun sker hos den modne generation, hvilket nødvendigvis ikke er tilfældet. Aldring i huden er en naturlig proces, der allerede begynder tidligt i 20'erne, da kroppen stopper sin produktion af kollagen og elastin.

Kollagen - din huds naturlige boxmadras

Kollagen er det naturligt forekommende protein, der er ansvarlig for hudens fyldighed og form, fasthed og styrke. Den stammer fra det græske ord for "lim" og "at producere", hvilket giver rigtig god mening, da kollagen binder bindevævet, såsom hud, brusk og sener.

Da produktionen af ​​kollagen begynder at falde med alderen, begynder huden at synke sammen og sår tager længere tid at hele. Kollagenen nedbrydes ikke bare organisk – Den kan også tage skade tidligt i livet. De største årsager er bl.a. dehydrering, rygning, sollys (UV stråler), kost og stress (mere om dette senere).

Ønsker du smidig hud? – Så kig efter elastin.

Ligesom kollagen er elastin et andet naturligt forekommende protein i kroppen. Elastin er ansvarlig for, at din hud er elastisk – prik dig selv på huden og se hvor hurtig din hud kommer tilbage til normal form. Det sker takket være elastinen.

Ansigtsudtryk såsom smilerynker og panderynker, bliver mere permanente i hudens fibre med tiden. Det er derfor, man ofte ser fine linier omkring øjnene og munden, og på tværs af panden. Underskud af elastin kan også forårsage slaphed omkring kæbelinjerne og på halsen.

Dine hormoners indflydelse på aldring

Som vores hormonelle niveau ændres, så gør huden det også. De hormonelle aldringer hos kvinder er defineret delvist af faldende østrogenniveau, som påvirker produktionen af ​​kollagen og elastin. Under overgangsalderen, bliver det mere og mere udtalt. Østrogen påvirker også melanin produktionen, og hvis man sætter det sammen med solskader, kan det resultere i pigmentforandringer eller alderspletter på hænder, ansigt og bryst.

Sollys og fotoældning

Fotoældning henviser til de langsigtede virkninger af solen på din hud, som er en følge af høj soleksponering. Solen er den største enkeltstående årsag til for tidlig og for hurtig aldring af huden. Mange danskere er særlig modtagelige overfor solskader på grund af vores lyse skandinaviske hud, kombineret med vores interesse for udendørsaktiviteter og vores søgen efter sol og varme året rundt. Solskader kan forårsage en ru uensartet og trist hud, samt pigmentforandringer og alderspletter, rødme og for tidlig linjer og rynker.

Genetik spiller også en stor rolle i fotoældning. Folk med lys hud er langt mere tilbøjelige til at have synlige tegn på solskader end dem med mørkere hud. Som sagt er vi alle nødt til at tage vores forholdsregler, når vi er i solen, da det er lettere at undgå end at fortryde det senere. En bred spekteret solcreme, såsom Sun Specialist SPF40 High Protection Cream, giver beskyttelse på højt niveau både mod UVA og UVB stråler, og så holder den også huden hydreret.

Bortset fra naturlig aldring, hvilke faktorer kan eller spiller ind?

Miljø

Aircondition, ekstreme vejrforhold og forurening har også indflydelse på hudens aldring over tid. Brug handsker når du gør rent eller er på havearbejde derhjemme. Det hjælper med at beskytte huden på hænderne, som er et af ​​de første steder, huden viser tegn på aldring.

Søvn

Din krop genoplader sig selv i løbet af natten, så det er vigtigt at få sin skønhedssøvn. Et godt udhvilet ansigt vil fremstå mere sundt og friskt. Omvendt vil en træt hud, hurtigt komme til at se grå og kedelig ud.

Kost

Dårlig ernæring vil også kunne spores på din hud. Ved at optimere din kost og tænke på indtagelsen af salt, sukker og forarbejdede fødevarer du indtager, og dermed øger indtagelsen af friske fødevarer og friske frugter og grøntsager der har et højt indhold af vitaminer, næringsstoffer og antioxidanter, vil det forbedre din huds sundhed.

Dehydrering

Din hud vil takke dig for at øge dit daglige indtag af vand (også fødevarer med højt indhold af vand). Men det er også vigtigt at skære ned på koffein, alkohol, saltholdige fødevarer og sukkerholdige drikkevarer, hvis din hud virker dehydreret.

Rygning

Bortset fra dit helbred, kan rygning fremskynde tidlig aldring, samt forringe hudens evne til at helbrede sig selv. Faste rygere, vil på langt sigt være mere tilbøjelig til at udvikle en tyk, læderagtig hud og udvikle en grå teint.

Dyrke motion

Ved regelmæssig motion stimulerer man blodomløbet i kroppen, der vil hjælpe din hud med at se mere frisk ud. Med motionen vil der automatisk også komme andre skønne følgevirkninger – såsom bedre søvn og en sundere tilgang til livet – der sandsynligvis også vil forbedre dit velbefindende, som kun kan gavne din hud.

Sundhed

Længere perioder med stress, følelsesmæssig turbulens, sygdom og andre uheldige omstændigheder kan påvirke dit helbred og din hud. I disse perioder er du også mere tilbøjelig til at forsømme dine hudpleje ritualer, misse søvnen og spise anderledes.

Gener

Som vi har bemærket, er dem med en lysere hud, mere modtagelige for solskader, men andre genetiske faktorer kan også påvirke din huds udseende. Nogle mennesker arver gavnlige gener, men selvom  det ikke er tilfældet, betaler det sig mange gange tilbage at tage sig af sin hud (og udligner de uheldige faktorer).

Glemsomhed

Det at glemmer at anvende solcreme, glemme at rense af hver aften eller slet ikke bruge hudplejeprodukter kan øge hastigheden af for tidlig aldring.